wait
7 November 2022

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzaam vervoer

In een tijd van sterk gestegen energieprijzen en hoge inflatie lijken steeds meer Nederlanders bewust te kiezen voor duurzamere vormen van vervoer. Dat blijkt uit ICS Creditcard Facts, waarin de creditcardbestedingen van Nederlanders in het derde kwartaal van 2022 in verschillende categorieën zijn geanalyseerd. Zo steeg het aantal transacties bij laadpalen voor elektrische auto's met maar liefst 85 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook het gebruik van deelfietsen en -scooters (+42 procent) en het ov - zoals bus, trein en metro - is in het derde kwartaal sterk gestegen (+54 procent).

 

Nederlanders kiezen óók over de landsgrenzen voor duurzaam vervoer

Mede dankzij een groter elektrisch wagenpark en een substantiële stijging van het aantal laadstations, is de toenemende voorkeur voor duurzaam reizen ook buiten de eigen landsgrenzen zichtbaar. Uit de data van ICS blijkt dat óók in het buitenland steeds meer Nederlandse reizigers gebruikmaken van elektrische auto's en het ov. Zo steeg het aantal creditcardtransacties bij buitenlandse laadstations in het derde kwartaal - in vergelijking met 2021 met 116 procent. Nederlanders reisden niet alleen met een elektrische auto af naar buurlanden Duitsland en België, maar ook in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje is een duidelijke toename zichtbaar bij de laadstations. Ten opzichte van de periode vóór corona werden laadstations in het buitenland zelfs dertien keer vaker gebruikt door Nederlanders. Het reizen met bus, trein, metro of boot steeg in het buitenland in het derde kwartaal met 77 procent.

Vakanties buiten Europa weer volop in trek

In het derde kwartaal gingen Nederlanders überhaupt weer veel vaker op vakantie (+20 procent) dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal geboekte vluchten binnen Europa steeg, mede onder invloed van vakantievierende Nederlanders, met een vijfde. Ook bestemmingen buiten Europa zijn weer vaker bezocht, waarschijnlijk als gevolg van minder strikte coronamaatregelen. Dit is tevens zichtbaar in de sterke stijging van het aantal boekingen bij reiswebsites en reisbureaus (+46 procent), waar met name verre reizen naar Oceanië, Afrika, Amerika en Azië gretig aftrek vinden. De snelst groeiende reisbestemming van Nederlanders is Vietnam, gevolgd door Indonesië en Maleisië. Cruisereizen - die als gevolg van de pandemie flink werden getroffen - zijn eveneens weer in trek (+93 procent).

Meer weten? Lees hier het persbericht.
Bekijk hier de volledige Infographic